Muurankers voor binnen en buiten

De meeste mensen die een schilderijtje willen ophangen hebben geen muurankers nodig. Muurankers worden meestal gebruikt voor de bevestiging van zware constructies. De bekendste typen zijn zware stalen haken. Die worden vastgemaakt in de spouwmuur van een gebouw en vervolgens bevestigd aan een zware betonnen plaat. Dit principe wordt bijvoorbeeld gebruikt als er een vloer in een woning moet worden gemaakt. Het is van groot belang dat de constructie tientallen jaren mee gaat. Daarom worden haken van een hoge kwaliteit roestvrij staal gebruikt. Dan ben je er zeker van dat het staal niet door zal roesten.

 

Muurankers in huis

De muren in moderne woningen zijn lang niet allemaal meer van beton. Het is dus niet zo simpel om een plank of een zwaar schilderij met behulp van pluggen op te hangen. De muren die veel worden gebruikt zijn holle wanden. Dat zijn dunne platen die vanaf de randen met een raster van stukjes hout als afstandsstukjes op elkaar worden gelijmd. De wanden zijn dus van binnen hol. Voor deze holle wanden moet je speciale muurankers voor een holle wand kopen. Dit worden ook wel holle wandpluggen genoemd.

 

Hoe werken holle wand pluggen?

Muurankers voor een holle wand bestaan uit een plastic parapluutje dat helemaal is opgevouwen. Aan het eind van het parapluutje – de plek van het handvat – zit een metalen plaatje met een gat met schroefdraad. Je maakt muurankers in de holle wand door het parapluutje door een gat naar binnen te schuiven tot in de holle ruimte. Als je het weer naar buiten trekt gaat het parapluutje open en dan zit de plug vast. Het metalen plaatje komt strak tegen de muur aan te zitten. In het gat met schroefdraad kun je nu een schroef draaien. Er bestaan vele verschillende soorten holle wand muurankers.